De kracht van de kudde

Rob van der Wel Geen categorie Reactie plaatsen

De kracht van de kudde

In 2006 zag ik de indrukwekkende beelden van de ‘Paarden van Marrum‘. Honderd paarden op een ‘dobbe’. Geen enkele overheidsinstantie had de kennis en of was bij machte om deze paarden op een snelle en veilige manier daar vandaan te krijgen. Vier ‘paardenmeiden’ met verstand in het gedrag van paarden hebben hun netjes op het droge gekregen.

Voor mij als leidinggevende werd duidelijk dat:

Als je je niet verdiept in je medewerkers, hoe kan je hen dan in beweging krijgen ?’

De kracht van de kudde:  Paarden zijn authentiek. Zij kunnen alleen maar laten zien wat ze voelen en doen dat in dienst van het geheel. Ze hebben geen oordeel. Je ervaart in het contact de zuiverheid van het paard.  Deze puurheid die je als deelnemer in een paardencoach sessie in heel je wezen voelt, maakt dat je er niet om heen kunt. Het is in het hier en nu. De begeleider focust zich op het gedrag / handelen van de deelnemer en ziet welk effect dat heeft op het handelen van het paard. Dit wordt benoemt . Daarnaast verkrijgt de begeleider door het ‘lezen’ van het paard en het stellen van vragen informatie over datgene wat de deelnemer innerlijk uitsluit /afweert. De deelnemer staat dus oog in oog met een gedeelte van zichzelf dat hij liever (nog) niet in de ogen kijkt.

Paarden verstaan maar 1 taal, die van het leiderschap. Samenwerking en balans in de groep / kudde. Deze eigenschappen gebruiken wij bij het systemisch werken met paarden. Een paard begrijpt jou… niet andersom. Systemisch werken met paarden is een van de meest directe manieren van begeleiden en leidt in korte tijd naar de essentie van iemand vraag. Het paard fungeert als indicator voor het welzijn van het hele systeem, mens- of organisatie vraagstuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *