Systemisch adviseren

Rob van der Wel Geen categorie Reactie plaatsen

Systemisch adviseren (blog)

Systemisch adviseren betekent dat verschijnselen gezien worden binnen de context waarin ze zich tonen en in relatie staan tot de geschiedenis waarmee ze samenhangen. Voor ieder mens geldt dat hij/zij functioneert in het systeem van het gezin waarin het opgroeit met de daarbij behorende familie. Wanneer we daar naar kijken is het van belang welke gebeurtenissen in de geschiedenis van de familie het systeem uit evenwicht heeft gebracht. Ook voor mensen, individueel of in teams binnen een organisatie, geldt dat ze functioneren binnen het systeem van de organisatie.

Als een systeem (familie of organisatie) verstoord raakt, proberen mensen binnen dat systeem, onbewust, het evenwicht weer te herstellen. Dit gaat veelal ten koste van het individu en ten gunste van het totale systeem.

Hierbij richt de begeleider zich niet alleen op de cliënt, maar op het totale systeem. Hij neemt waar wat er gebeurt in het systeem en bij de cliënt en vraagt zich af welke informatie het ‘systeem’ daarin terug geeft. Vragen zoals, hoe zit het met de ordening, balans tussen geven en nemen, wie is uit of buitengesloten. Een representant representeert iets of iemand uit het systeem van herkomst (familiesysteem) of richt zich op het organisatiesysteem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *